Clubduiken & events


18/06/2024: Lentische ecologieduik

Organisator: Arne Cornelis <center><b>Arne Cornelis</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/2005_t.jpg?rand=80120' height='120' width='80' border='0'><br>Assistent-Instructeur</center>

De Blaarmeersen kent een rijke geschiedenis, zowel boven als onder water. De focus van deze duik ligt op het leven in deze put. In tegenstelling tot wat velen durven beweren, is er hier heel wat diversiteit te zien.
Ook de menselijke invloed is sterk te zien, vandaar de oproep om een herbruikbaar netje (zoals bvb. een groenten-en fruitzakje van een niet-nader genoemde grootwarenhuisketen) mee te nemen om afval vanop de bodem naar boven te brengen.

Na de duik zullen we het kleinste onderwaterleven -vrij letterlijk- onder de loep nemen.

Afspraak om 18u aan de slipway. Verdere praktische informatie volgt nog.

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


blaarmeersen

Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen is de sportieve long van de Stad Gent.

De uitgebreide sportieve en recreatieve infrastructuur, de vijver met strand en ligweide, de camping met de trekkers-hutten en de aanwezige horecafaciliteiten bieden een ideaal kader voor allerlei sportactiviteiten zoals school- en bedrijfssportdagen, sportkampen, initiaties in diverse sporttakken, evenementen, kajaktochten, e.d.m.

Hier is het niet alleen onder water heerlijk vertoeven, zodra je het terrein op rijdt waan je je al in een andere wereld, vanwege de alom aanwezige groenheid. De plas is omgeven door een strand en een ligweide.

Via de hoofdingang van de Zuiderlaan kan je helemaal tot aan de duikplaats rijden. Hierbij passeer je wel een slagboom waarvoor je in de zomermaanden moet betalen (toegangsbadge).

De parkeerplaats biedt ruimte aan zo'n 20 auto's. Vanaf de parkeerplaats loop je via een pad langs het water 50 meter naar links. Daar vind je het duikertrapje dat dankzij Green Force geplaatst is.

Recht voor je uit ligt een blauwe boei waar zich op 12 meter diepte een onderwaterhuis bevindt. Bij de witte boei die het verst van je verwijderd is, ligt een volvo afgezonken. De Blaarmeersen is slechts 15 meter diep. De totale oppervlakte van de plas is 17 hectare. Hiervan is ongeveer eenderde duikwater. Tijdens de zomermaanden is er een EHBO post paraat.

Adres: Zuiderlaan 5, 9000 Gent

Toon locatie

Credits: http://www.duiklokaties.com


28/06/2024: Zeelandbrug

Organisator: Nicolas Moerman <center><b>Nicolas Moerman</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1799_t.jpg?rand=115115' height='115' width='115' border='0'><br>brevetverantwoordelijke Ass Instr<br>2*Instructeur</center>

Afspraak aan de Zeelandbrug om 19u15. Briefing in duikpak om 19u45. Te water om 20u15!

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 02:29
HW 08:33
LW 14:48
HW 20:42
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


zeelandbrug

De Zeelandbrug is een vaste oeververbinding tussen Schouwen-Duivenland en Noord-Beveland.

Pas op! Vanaf de kant lijkt het alsof er 1 grote brede pijler staat. Echter onder de waterlijn staan 3 kleinere ronde pijlers.

Vanaf het voorjaar 2010 is er veel gewijzigd bij de Zeelandbrug. Zo is de instapplaats zo’n 50 meter naar het westen verhuist waar een trap is gemaakt zodat er ook bij laagwater eenvoudig het water kan worden ingegaan. Onderwater is er ook veel veranderd doordat RWS ten behoeve van de versteviging van de vooroever over een groot gebied staalslakken heeft gestort. Vanaf de nieuwe instapplaats tot en met de pijler zijn daaroverheen grote blokken natuurlijk breuksteen gestort t.b.v. de duiksport. Of en wanneer dit allemaal weer net zo mooi begroeid zal zijn als in het verleden zal de tijd moeten uitmaken.

Vanaf de kant is de eerste pijler eenvoudig te bereiken. De bodem is op ongeveer -7 m. bij laagwater en -9 m. bij hoogwater.

Als je in staat bent om een goede kompaskoers uit te zwemmen (210 graden) is de tweede pijler ook goed te bereiken. Deze staat op ongeveer 22 meter diepte en is ook bijzonder de moeite waard om te bezoeken.

De Zeelandbrug is een interessante duikplaats vanwege de uitbundige begroeiing van de pijlers. Rond de pijlers vind je vrij zwemmende, Harders en Zeebaarsen. Grote gedeeltes van de pijlers zijn begroeid met de Tubularia indivisa, een bloemachtig neteldiertje, vandaar ook waatschijnlijk de vele soorten naaktslakken die je hier kan tegenkomen. Aan de basis van de pijlers, tussen de Oesters en Mosselen zit meestal ook wel een Galthea kreeftje verstopt.

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


30/06/2024: Duik der commissarissen : de drei Vloandrens

Organisator: Johan De Waele <center><b>Johan De Waele</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1270_t.jpg?rand=80107' height='107' width='80' border='0'><br>3*Duiker Assistent-Instructeur</center>

Waarom is de duik meer dan een week vroeger dan 11 juli ? Verneem die dag het relaas der feiten.
Duikplaats: boerderij-Wemeldinge [waar Rum-Cola-Bier cammionette staat]
H.w.:11u12
Briefing in duikpak: 10 u
Te water:10u40
Max duikduur: 1u
Proeven: ja
Beginnelingen: ja
Debriefing +tOilet:beneden aan de parking
Voor elke duiker zijn er 3 streekgebonden gerechten voorzien .[ van bij de boeren]
De commissarissen zijn genoodzaakt bij laattijdige annulatie [25 u op voorhand] of niet opdagen,een kost aan te rekenen van 10€.
Niet-leden toegelaten: 10€ over te schrijven op Manta-rekening met vermelding “ duik commissarissen “ of te betalen aan de commissarissen
Huisdieren toegelaten

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 04:45
HW 11:12
LW 17:14
HW 23:28
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: kleine stelle / boerderij

Klein Stelle is een van de populairste duikplaatsen van Zeeland. Een belangrijke reden hiervoor is den camping waar deze duikplaats naar is genoemd. Vooral in het zomerseizoen is de camping voor een groot gedeelte bevolkt met duikers. Sommige duikers hebben hier een seizoenplaats. Er is zelfs een Belgische club die hier een soort onderkomen heeft. In het weekend komen daar nog eens de dagjesduikers bij (vooral uit Belgie), maar ondanks al deze drukte is er altijd wel een parkeerplaatsje te vinden. Onderwater kunnen duikers zich over een groot gebied verspreiden zodat je nauwelijks last van elkaar hebt.
Vanaf de kant moet je, bij laagwater, eerst door vrij ondiep water waden over een zand of slik bodem. Op ong. 100 meter uit de kant gaat de bodem dan steil naar beneden. Vrijwel de gehele helling bestaat uit gestorte basaltstenen en is uitbundig begroeid, zelfs tot op grote diepten. Dat is misschien ook wel de reden dat hier een aantal waarnemingen gedaan zijn van Slakdolfen. Deze vissen zitten vaak betrekkelijk diep, maar hebben toch een schuilplaats nodig tussen stenen. In bepaalde seizoenen zie je hier ook ontzettend veel Blauwtipjes, deze en andere soorten naaktslakken leven van de hier volop aanwezige hydroidpoliepen.

Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: 30 m.
Diepte: -30
Stroming: Sterk
Obstakels: Geen
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: Lastig

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


02/07/2024: Trainingsduik

Organisator: Celine Van Cauteren <center><b>Celine Van Cauteren</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1814_t.jpg?rand=80110' height='110' width='80' border='0'><br>1*Instructeur</center>

Ter vervanging van de training organiseren we deze week een clubduik in de put van Ekeren.

19u45 Briefing in duikpak
20u Duik

Aan (K)1*D, afhankelijk van het kader komen er extra plaatsen vrij, stuur mij gerust een bericht indien je niet meer kan inschrijven.

Aan mensen zonder abonnement, een dagpas kost 5 euro, hiermee heb je toegang tot de kleedkamers en toiletten.
Je kan dit vooraf of terplaatse regelen met volgende link;
https://www.avos.be/site/dagvergunningsaanvraag_form.php
Liever een abonnement? (aanvragen via Dominiek)
https://www.avos.be/site/pve_vergunningen.php


Tot dan!

Adres:
Ekersedijk, 2030 Antwerpen

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


put van Ekeren

Klik hier voor een dagvergunning aan te vragen.
Abonnementen (1 jaar of 3 jaar) kunnen via de secretaris aangevraagd worden.

Het domein Muisbroek, dicht bij de stad Antwerpen en midden in een drukke wereldhaven, is een uniek stukje prachtige natuur waar het zalig verpozen is. De vijvers, die gegraven werden als waterwinning voor de toenmalige stoomrangeerlocomotieven van de spoorwegen, herbergen thans een groot aantal inheemse vissoorten en zijn een rustplaats voor waterwild en trekvogels.

De put van Ekeren heeft doorgaans het gehele jaar helder water en is fraai begroeid met waterpest in het ondiepe deel.

In het midden is een zuigput te vinden die bekend staat om zijn vele fossiele zeeschelpen. Hier vind je tussen de 6 en de 9 meter diepte loodrechte kleiwanden die als een mini drop-off aflopen. De andere fossiele schelplagen zijn duidelijk herkenbaar. Heel bijzondere fossiele schelpen zijn er te vinden, waaronder St.-Jacobsschelpen, die in de Noordzee niet eens voorkomen! En als je geluk hebt, vind je hier zelfs haaientanden. Het midden van de put bestaat uit modder. Tussen het wier zwemmen grote scholen jonge zoetwaterbaarsjes en kleine snoeken. Af en toe zwemt er een groot exemplaar tussendoor.

Het maken van een nachtduik is hier zeker de moeite waard. Het wemelt dan echt van de vissen. Fascinerend zijn de jachtpartijen van de snoek, die heus niet terugdeinst om onder de ogen van de duiker een visje naar binnen te werken. Als het donker is vind je de meeste vis buiten de put.

Op de zandvlakte word je geregeld vergezeld van paling die door het water glijdt. Maar duik ook eens boven het wier aan de zijkanten, daar is snachts ook genoeg te beleven.

Adres: Ekersedijk, Antwerpen

Toon locatie

Credits: http://www.duiklokaties.com


14/07/2024: Shana to the stars

Organisator: Shana Wullaert <center><b>Shana Wullaert</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/2058_t.jpg?rand=8094' height='94' width='80' border='0'><br>Assistent-Instructeur</center>

We duiken op HW 09u58. Verzamelen voorbij de hoge trap om 08u30. De briefing om 08u45. Meer info volgt.

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 03:43
HW 09:58
LW 15:59
HW 22:09
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: de punt

Vanaf Kattendijke tot Wemeldinge loopt de Stelweg voor een groot gedeelte vlak langs de Oosterschelde. Omdat de vaargeul hier ook niet al te ver uit de kant loopt zijn hier diverse duikmogelijkheden. Langs de hele dijk kan je parkeren. In het weekend kan het erg druk worden door, met name, Belgische duikers. Richting Wemeldinge, waar de dijk een knik richting Oosterschelde maakt, ligt de duikplaats de Hoek. Dit is het beste uitgangspunt als je het wrak "Galjoen zonder poen" wilt bezoeken.

Het wrak is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te gaan staan en vandaar je kompas naar het noorden te volgen.

Het wrak ligt dan op ongeveer 5 minuten zwemmen uit de kust op ongeveer 25 meter diepte. Het is heel mooi begroeid met o.a. Gorgelpijpjes en rond het wrak zijn altijd wel een paar Steenbolken te vinden. In het voorjaar van 1997 kwam ik zelfs een paar Pijlinktvissen tegen, die zich snel van het wrak verwijderden. Waarschijnlijk gebruikten ze het wrak om hun eieren af te zetten.

Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -45m. (Wrak -25 m.)
Stroming: Erg sterk
Obstakels:Wrak
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


20/07/2024: Stokkenduik 2.0

Organisator: Frank Verstraete <center><b>Frank Verstraete</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1082_t.jpg?rand=80106' height='106' width='80' border='0'><br>adj-brevetverantw Ass Instr<br>2*Instructeur</center>

Nu die stokken toch in jullie weg liggen in de tuin, de kelder, de garage of op het terras doen we een 2de poging om die stokken toch te plaatsen voor de sepia's die de laatste jaren onze wateren bezoeken in augustus. We duiken op HW 15u57. Verzamelen voorbij de hoge trap om 14u30. De briefing om 14u45. Als iedereen die zich inschrijft 10 stokken van +/- 2m (wilgen- of andere takken) meebrengt kunnen we een mooi "veldje" aanleggen. In mijn briefing leg ik jullie uit hoe je tewerk gaat.

Weer, watertemperatuur en getijden:

HW 03:32
LW 09:30
HW 15:57
LW 22:01
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: de punt

Vanaf Kattendijke tot Wemeldinge loopt de Stelweg voor een groot gedeelte vlak langs de Oosterschelde. Omdat de vaargeul hier ook niet al te ver uit de kant loopt zijn hier diverse duikmogelijkheden. Langs de hele dijk kan je parkeren. In het weekend kan het erg druk worden door, met name, Belgische duikers. Richting Wemeldinge, waar de dijk een knik richting Oosterschelde maakt, ligt de duikplaats de Hoek. Dit is het beste uitgangspunt als je het wrak "Galjoen zonder poen" wilt bezoeken.

Het wrak is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te gaan staan en vandaar je kompas naar het noorden te volgen.

Het wrak ligt dan op ongeveer 5 minuten zwemmen uit de kust op ongeveer 25 meter diepte. Het is heel mooi begroeid met o.a. Gorgelpijpjes en rond het wrak zijn altijd wel een paar Steenbolken te vinden. In het voorjaar van 1997 kwam ik zelfs een paar Pijlinktvissen tegen, die zich snel van het wrak verwijderden. Waarschijnlijk gebruikten ze het wrak om hun eieren af te zetten.

Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -45m. (Wrak -25 m.)
Stroming: Erg sterk
Obstakels:Wrak
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


04/08/2024: B-Day Dive

Organisator: Stef Van Hoecke <center><b>Stef Van Hoecke</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1882_t.jpg?rand=11565' height='65' width='115' border='0'><br>3*Duiker</center>

Naar goede gewoonte organiseren Emma, Filip (FiTe), Jonathan en ik onze verjaardagsduik. We spreken af om 08:30 op de parking in Wemeldinge. Briefing in duikpak om 09:30. Te water om 10:09
Nadien zijn er hamburgers en cocktails voorzien (graag een seintje voor wie liever vegetarisch eet)

Weer, watertemperatuur en getijden:

HW 04:36
LW 10:39
HW 16:55
LW 23:02
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: parking

Maximum diepte: 40
Moeilijkheidgraad:Redelijk
Aanbevolen duiktij: Hoogwater en laagwater
Het gaat hier niet om een moeilijke duikplaats, maar het kan hier wel eens goed doorstromen. Het is dan ook aangeraden op de duikplaats Kattendijke bij de kentering te duiken. Na een periode van overvloedige regenval kan het zicht op Kattendijke tegenvallen door de sluizen die dan openstaan om water van het binnenland af te voeren. Je kan op Kattendijke zowel bij hoog als bij laag water duiken.
Vanaf de parking steek je de weg over en gaat recht ertegenover te water. Afhankelijk van het tij duik je hier naar links (eb) of naar rechts (vloed). Je kan op Kattendijke zowel diepere als minder diepe duiken maken, calculeer dit in je plan en let op je nultijd. De bodem op Kattendijke loopt geleidelijk aan af tot -40m.

Fauna en flora
Doordat deze duikplaats gevoelig is aan stroming, heeft de brokkelster hier serieus voet aan wal gezet. Dit gaat op sommige plaatsen ten koste van de rest van het onderwaterleven op Kattendijke. De bodem bestaat vooral uit zand, dus je komt hier redelijk wat platvis tegen. Verder kan je genieten van kreeften, krabben, een enkele sepia ...

Toon locatie

Credits: http://www.duikplaatsen.be


04/08/2024: B-Day Lunch

Organisator: Stef Van Hoecke <center><b>Stef Van Hoecke</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1882_t.jpg?rand=11565' height='65' width='115' border='0'><br>3*Duiker</center>

Na de B-Daydive voorzien we sfeer, gezelligheid en wat lekkers. Het eten en de cocktails worden door ons getrakteerd. Gelieve in te schrijven om tekorten te vermijden.
Graag een seintje voor wie liever vegetarisch eet

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor dit evenement of de inschrijvingen te bekijken.


Sorry, geen info voor deze locatie.

15/08/2024: Dutsenduik

Organisator: Pascale Braeckman <center><b>Pascale Braeckman</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1543_t.jpg?rand=8098' height='98' width='80' border='0'><br>brevetverantwoordelijke 2*D<br>1*Instructeur</center>

Dutsenduik donderdag 15 augustus
HW om 12u00
Meer info volgt snel!

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 05:37
HW 12:00
LW 18:17
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: parking

Maximum diepte: 40
Moeilijkheidgraad:Redelijk
Aanbevolen duiktij: Hoogwater en laagwater
Het gaat hier niet om een moeilijke duikplaats, maar het kan hier wel eens goed doorstromen. Het is dan ook aangeraden op de duikplaats Kattendijke bij de kentering te duiken. Na een periode van overvloedige regenval kan het zicht op Kattendijke tegenvallen door de sluizen die dan openstaan om water van het binnenland af te voeren. Je kan op Kattendijke zowel bij hoog als bij laag water duiken.
Vanaf de parking steek je de weg over en gaat recht ertegenover te water. Afhankelijk van het tij duik je hier naar links (eb) of naar rechts (vloed). Je kan op Kattendijke zowel diepere als minder diepe duiken maken, calculeer dit in je plan en let op je nultijd. De bodem op Kattendijke loopt geleidelijk aan af tot -40m.

Fauna en flora
Doordat deze duikplaats gevoelig is aan stroming, heeft de brokkelster hier serieus voet aan wal gezet. Dit gaat op sommige plaatsen ten koste van de rest van het onderwaterleven op Kattendijke. De bodem bestaat vooral uit zand, dus je komt hier redelijk wat platvis tegen. Verder kan je genieten van kreeften, krabben, een enkele sepia ...

Toon locatie

Credits: http://www.duikplaatsen.be


18/08/2024: "Sepia mania" 2.0

Organisator: Frank Verstraete <center><b>Frank Verstraete</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1082_t.jpg?rand=80106' height='106' width='80' border='0'><br>adj-brevetverantw Ass Instr<br>2*Instructeur</center>

Nu we 2.0 stokken geplaatst hebben gaan we ook 2.0 duiken om te kijken of we resultaat geboekt hebben. We duiken op het HW van 15u39. We verzamelen voorbij de hoge trap om 14u. Ik geef briefing om 14u15. Kom tijdig want in de zomer kan het extra druk zijn met badgasten die zonnebaden op de dijk als het goed weer is.

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Sorry, geen info voor deze locatie.

24/08/2024: OVOS Instructeursduik

Organisator: Piet De Maertelaere <center><b>Piet De Maertelaere</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1573_t.jpg?rand=80100' height='100' width='80' border='0'><br>beheerder duikonderricht<br>2*Instructeur</center>

Info en inschrijven via Ovos

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 01:27
HW 07:51
LW 13:38
HW 20:01
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: parking

Maximum diepte: 40
Moeilijkheidgraad:Redelijk
Aanbevolen duiktij: Hoogwater en laagwater
Het gaat hier niet om een moeilijke duikplaats, maar het kan hier wel eens goed doorstromen. Het is dan ook aangeraden op de duikplaats Kattendijke bij de kentering te duiken. Na een periode van overvloedige regenval kan het zicht op Kattendijke tegenvallen door de sluizen die dan openstaan om water van het binnenland af te voeren. Je kan op Kattendijke zowel bij hoog als bij laag water duiken.
Vanaf de parking steek je de weg over en gaat recht ertegenover te water. Afhankelijk van het tij duik je hier naar links (eb) of naar rechts (vloed). Je kan op Kattendijke zowel diepere als minder diepe duiken maken, calculeer dit in je plan en let op je nultijd. De bodem op Kattendijke loopt geleidelijk aan af tot -40m.

Fauna en flora
Doordat deze duikplaats gevoelig is aan stroming, heeft de brokkelster hier serieus voet aan wal gezet. Dit gaat op sommige plaatsen ten koste van de rest van het onderwaterleven op Kattendijke. De bodem bestaat vooral uit zand, dus je komt hier redelijk wat platvis tegen. Verder kan je genieten van kreeften, krabben, een enkele sepia ...

Toon locatie

Credits: http://www.duikplaatsen.be


25/08/2024: Millenniumduik 2.0

Organisator: Frank Verstraete <center><b>Frank Verstraete</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1082_t.jpg?rand=80106' height='106' width='80' border='0'><br>adj-brevetverantw Ass Instr<br>2*Instructeur</center>

In het jaar 2000 hielden we een "millenniumduik" en vierden we alle clubleden die meer dan 1000 duiken op hun actief hadden. Ondertussen zijn er zeker een paar gestopt of weg uit de club, maar zijn er evengoed een veelvoud daarvan bijgekomen met +1000-duiken. Vandaar dat we eens een 2.0-versie gaan organiseren. Iedereen is uiteraard van harte welkom op deze clubduik maar zeker de leden met meer dan duizend duiken worden verwacht. We gaan duiken met LW om 14u21
Verdere info volgt... but save the date.

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 02:10
HW 08:33
LW 14:21
HW 20:44
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: de punt

Vanaf Kattendijke tot Wemeldinge loopt de Stelweg voor een groot gedeelte vlak langs de Oosterschelde. Omdat de vaargeul hier ook niet al te ver uit de kant loopt zijn hier diverse duikmogelijkheden. Langs de hele dijk kan je parkeren. In het weekend kan het erg druk worden door, met name, Belgische duikers. Richting Wemeldinge, waar de dijk een knik richting Oosterschelde maakt, ligt de duikplaats de Hoek. Dit is het beste uitgangspunt als je het wrak "Galjoen zonder poen" wilt bezoeken.

Het wrak is te vinden door op de dijk, precies op de scheiding tussen beton en basalt, te gaan staan en vandaar je kompas naar het noorden te volgen.

Het wrak ligt dan op ongeveer 5 minuten zwemmen uit de kust op ongeveer 25 meter diepte. Het is heel mooi begroeid met o.a. Gorgelpijpjes en rond het wrak zijn altijd wel een paar Steenbolken te vinden. In het voorjaar van 1997 kwam ik zelfs een paar Pijlinktvissen tegen, die zich snel van het wrak verwijderden. Waarschijnlijk gebruikten ze het wrak om hun eieren af te zetten.

Parkeer mogelijkheden: Redelijk
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -45m. (Wrak -25 m.)
Stroming: Erg sterk
Obstakels:Wrak
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


08/09/2024: Meter en peter duik

Organisator: Celine Van Cauteren <center><b>Celine Van Cauteren</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1814_t.jpg?rand=80110' height='110' width='80' border='0'><br>1*Instructeur</center>

11u30 ter plaatse
11u45 briefing

Bedoeling is om eens met je meter/peter te kunnen duiken, nadien een klein presentje (voor de lichting van jan 24) plus hapje en drankje voor alle duikers. Iedereen is welkom.

Tot dan!

Groetjes,

Team peter en meters,

Miet en Céline

Weer, watertemperatuur en getijden:

LW 01:10
HW 07:29
LW 13:13
HW 19:36
 15.4°C

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


Wemeldinge: tetjes

Nieuwe sluis of ook wel de Tetjes genoemd zijn twee pieren aan weerszijde van een sluisje. Omdat de stroming hier gehinderd word door deze piertjes kan de stroming soms verraderlijk zijn. Ga daarom niet helemaal tot de vaargeul, waar het bij hoogwater wel 50 meter diep kan zijn. De helling bestaat voor het grootste gedeelte uit stenen blokken, maar wordt af en toe onderbroken door zandvlakten. Het beste kan je aan de linkerkant van de linkerpier het water betreden.
De begroeiing en het onderwaterleven is hier natuurlijk niet veel anders als de andere duikplaatsen langs de dijk tussen Kattendijke en Wemeldinge. Wel is er en groot verschil in leven tussen de basaltblokken en de stukken zand. Op het zand, maar soms ook voor een groot gedeelte eronder zitten platvissen. Zo’n zandvlakte biedt trouwens aan nog veel meer dieren onderdak dan dat je op het eerste gezicht zou denken. Onder het zand zitten veel schelpdieren. Ook de Wulk zit vaak helemaal onder het zand, slechts het uiteinde van een soort sifon is nog zichtbaar. Verder wemelt het hier van allerlei soorten krabben. Na een duik is het hier de moeite waard om eens wat stenen te keren. De kans is dan groot dat je krabben tegenkomt die je tijdens een duik zelden zal zien, zoals de Penseelkrab.

Parkeer mogelijkheden: Goed
Afstand tot duikplaats: 100 m.
Diepte: -50
Stroming: Sterk & veranderlijk
Obstakels: Houten Staken
Te water gaan bij vloed: Eenvoudig
Te water gaan bij eb: lastig

Toon locatie

Credits: http://www.digischool.nl/bi/onderwaterbiologie/


21/09/2024: Mosselfestijn

Organisator: Peter Buysse <center><b>Peter Buysse</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/2077_t.jpg?rand=11577' height='77' width='115' border='0'><br>beheerder feestcommissie<br>2*Duiker</center>

We serveren mosselen met friet tussen 18u30 tot 20u30. Voor niet-mosseleters is er stoofvlees. Daarna barst het feest los en houden we T-Dansant.
Dit alles aan de prijs van 24€ per persoon. Kaarten kunnen gekocht worden aan de balie en op de manta-boires.

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor dit evenement of de inschrijvingen te bekijken.


Zaal de Zulle

DE ZULLE, what's in a name?

De Zulle is een dialect woord voor de drempel.
De Zulle aan de voordeur was vroeger de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de buurtbewoners. Onze zaal wil dan ook een laagdrempelige ontmoetingsplaats worden voor de verenigingen van Mariakerke en Wondelgem.


Waarom DE ZULLE?

- Geen onnodig gesleur met drank. Een uitgebreid aanbod aan dranken is ter plaatse beschikbaar. Alle ongeopende flessen worden teruggenomen.
- Er is een professionele geluids- en lichtinstallatie aanwezig, afgestemd op de grootte van de zaal. Alsook WIFI en een beamer.
- Bezoekers kunnen gratis parkeren en het openbaar vervoer (tram 1 en bus 6) is op wandelafstand.

Botestraat 98
9032 Wondelgem

Toon locatie

Credits: http://www.dezulle.be/


04/10/2024: steengroevenweekend

Organisator: Dominiek Boghaert <center><b>Dominiek Boghaert</b><br>
						<img src='/uploads/profielfotos/1646_t.jpg?rand=80100' height='100' width='80' border='0'><br>penningmeester<br>4*Duiker</center>

Hou deze datum vrij in jullie agenda! Meer info volgt later.

Inschrijvingen:

Gelieve in te loggen om in te schrijven voor dit evenement of de inschrijvingen te bekijken.


Sorry, geen info voor deze locatie.

14/12/2024: Nachtduik steengroeve La Gombe

Organisator: Veerle Levecke Veerle Levecke<br>2*Instructeur

Beste duiker,

In samenwerking met OVOS organiseert Thalassa Diving Gent een nachtduik in La Gombe. De beleving van een nachtduik is anders dan een duik overdag. Sommige dieren zijn ’s nachts actiever. Dit maakt een nachtduik interessant en plezierig. Hieronder kan je de nodige inschrijvingsinformatie vinden.
 • Wanneer: zaterdag 14 december 2024
 • Voor wie: deze duik is toegankelijk vanaf 1* duiker
 • Tijdstip: 18.00, parking van de steengroeve
 • Adres: Chera de la Gombe 2a, 4130 Esneux
 • Informatie duikplaats: Duiken in België - La Gombe (duiken-in-belgie.com)
 • Kostprijs: 10 euro
 • Inschrijven: Inschrijving is pas definitief na inschrijving via duikonderricht@thalassa-diving.be en betaling van 10 euro op de clubrekening van Thalassa BE70 9734 0600 2325. Inschrijven=betalen of zelf een vervanger zoeken
 • Gelieve jou brevet en aantal duiken te vermelden.
 • Praktische informatie: Er kan gevuld worden op deze duikplaats en er zijn kleedkamers

 • Hopelijk tot dan,
  Veerle Levecke

  Inschrijvingen:

  Gelieve in te loggen om in te schrijven voor deze duik of de inschrijvingen te bekijken.


  La gombe

  De zandsteengroeve La Gombe ligt vlakbij de rivier “De Ourthe”, niet ver van het pittoreske Esneux en wordt gerekend bij de mooiste groeves van België.

  La Gombe is een klein gehucht van de gemeente Esneux, gelegen in de regio van Luik. CLAS (Centre Liègeois d'Activités Subaquatique) heeft zijn onderkomen gevonden in de steengroeve van La Gombe, ze zijn ingetrokken in de oude mijngebouwen.

  Het vliegtuig is misschien wel de bekendste attractie van Steengroeve La Gombe. Deze F 84 van de Belgische Luchtmacht, waarvan trouwens nog steeds exemplaren dienst doen in derdewereldlanden, ligt op een diepte van vijftien meter, met open koepel alsof het klaar staat voor vertrek. Altijd leuk om er even in te gaan zitten.Het vliegtuig wordt omkaderd door een aantal levensloze bomen die voor een irreële sfeer zorgen. De schietstoel is uit het vliegtuig verwijderd en ligt een tiental meters voor de neus.

  Goede faciliteiten, voldoende veiligheidsvoorzieningen en veel bezienswaardigheden maken dit tot een leuke duikstek. Het onderwaterzicht kan er variëren van 5 tot 15 meter horizontaal, afhankelijk van de regenval.

  Vanaf de kant loopt een stenen trap naar een metalen ponton waar je te water kunt gaan. Langs de kant zijn diverse trappen aangebracht zodat je het water ook weer eenvoudig kunt verlaten.

  Op de bodem van de steengroeve vind je, behalve het vliegtuig, verder nog een huisje, enkele bootjes, twee grotten en een duikersklok, waar je je hoofd in kunt steken en met elkaar kunt praten. Op twee plaatsen zijn grote plastic buizen geplaatst die de vorm van een L en een S hebben. Leuk om doorheen te zwemmen.

  Ook staat er een oude graansilo die aan de onder- en bovenzijde toegankelijk is.

  Vis zit er in La Gombe voldoende. De meest opvallende bewoners zijn grote steuren die langzaam over de bodem schuiven. Langs de afgezette zone aan de noordoostkant van de plas hangt regelmatig een snoek van rond de 1.25 meter. Als je hier duikt, moet je even kijken of hij ‘thuis’ is. Verder leeft hier onder meer karper, rivierbaars, koikarper, voorn, barbeel, zoetwaterspons en wier. Het is een vaste gewoonte om de vissen te voeren onder de steiger waar je het water verlaat. Doorgaans wemelt het hier van de vissen die wachten totdat je ze, na het beëindigen van je duik, wat te eten geeft.

  Vlakbij het ponton ligt op vijftien meter diepte ook een oefenplateau. Juist onder het ponton, een zone waar weinig duikers blijven hangen, schuilen de meeste vissen.

  Niet ver hiervandaan vind je de originele stenen trap van de steengroeve die in de diepte verdwijnt. Op de treden leven veel zoetwaterkreeftjes. Het diepste gedeelte ligt op eenendertig meter diepte. Dit punt ligt vlakbij de wand langs de spoorweg, in het oostelijke deel van de plas.

  De duikstek is goed bereikbaar en voorzien van uitstekende faciliteiten zoals verwarmde douches en toiletten. Ook is er een kantine waar je na je duik nog even wat kunt eten en drinken. Je kunt in La Gombe ook prachtige nachtduiken maken. Maak hiervoor wel eerst een afspraak.

  Adres:
  Chera de la Gombe
  4130 Esneux

  Toon locatie

  Credits: http://www.duiklokaties.com